Η χρήση κινητού πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά 43%

Home/Έρευνες/Η χρήση κινητού πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά 43%

Η χρήση κινητού πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά 43%

Η χρήση κινητού πέντε η περισσότερες ώρες την ημέρα μπορουν να αυξήσουν τον κινδυνο εμφανισης παχυσαρκίας κατα 43%

Η χρήση των συσκευών smartphones έχει καθιερωθεί ως βασική πηγή ψυχαγωγίας – ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους – οδηγώντας έτσι σε μείωση της σωματικής δραστηριότητας.

Μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Καρδιολογίας το 2019, έδειξε πως οι πανεπιστημιακοί φοιτητές που χρησιμοποιούσαν τα smartphones τους 5 ή και περισσότερες ώρες την ημέρα είχαν 43% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και ήταν επίσης περισσότερο πιθανό να έχουν συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η δαπάνη υπερβολικού χρόνου μπροστά σε ένα Smartphone ενθαρρύνει τον καθιστικό τρόπο ζωής και μειώνει το χρόνο της σωματικής δραστηριότητας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο  σακχαρώδους διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, διάφορων τύπων καρκίνου, οστεοαρθρικής δυσφορίας, μυοσκελετικών συμπτωμάτων και πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 1.060 φοιτητές της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Simon Bolivar από τον Ιούνιο έως και το Δεκέμβριο του 2018. Την ομάδα μελέτης αποτελούσαν 700 γυναίκες και 360 άνδρες με μέσο όρο ηλικίας 19 και 20 ετών αντίστοιχα. Από τους άνδρες συμμετέχοντες,  το 36,1% είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι και το 42,6%  να γίνουν παχύσαρκοι. Από τις γυναίκες συμμετέχουσες, το 63,9% είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρες και το 57,4% να είναι παχύσαρκες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος της παχυσαρκίας αυξήθηκε κατά 43% γι’  αυτούς που χρησιμοποιούσαν το κινητό τους 5 ή περισσότερες ώρες την ημέρα, καθώς είχαν διπλάσιες πιθανότητες να καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, fast food και σνακ και να έχουν  μειωμένη σωματική δραστηριότητα. 26% των ατόμων που ήταν υπέρβαρα και 4,6% των ατόμων που ήταν παχύσαρκοι πέρασαν περισσότερες από 5 ώρες χρησιμοποιώντας τη smartphone συσκευή τους.

Ερευνητές καταλήγουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μας επιτρέπουν να επισημάνουμε μια από τις κύριες αιτίες της σωματικής παχυσαρκίας, που είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Άλλωστε έχει ήδη διαπιστωθεί πως ο χρόνος στον οποίο ένα άτομο εκτίθεται στη χρήση τεχνολογιών – και ιδιαίτερα στη χρήση κινητού τηλεφώνου – συνδέεται με την ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Επιλεγμένη πηγή:

Five or more hours of smartphone usage per day may increase obesity: Recent study found risk of obesity increased by 43% [Internet]. ScienceDaily. [cited 2019 Jul 26]. Available from: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190725150918.