Ο περιορισμός των υδατανθράκων βελτιώνει το μεταβολικό σύνδρομο ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους

Home/Έρευνες/Ο περιορισμός των υδατανθράκων βελτιώνει το μεταβολικό σύνδρομο ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους

Ο περιορισμός των υδατανθράκων βελτιώνει το μεταβολικό σύνδρομο ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους

Το μεταβολικό σύνδρομο (Μ.Σ.) είναι ένα άθροισμα παραγόντων κινδύνου μεταβολικής αιτιολογίας. Είναι γνωστό ότι είναι στενά συνδεδεμένο με το αυξημένο σωματικό βάρος και η παρουσία του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη  τύπου 2  (ΣΔ 2) και καρδιαγγειακής νόσου.

Η υποθερμιδική διατροφή έχει μεγάλη συμβολή στη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου. καθώς μελέτες δείχνουν ότι οι υποθερμιδικές δίαιτες μειώνουν το σωματικό βάρος και την αρτηριακή πίεση ενώ βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο και το λιπιδαιμικό προφίλ. Ο ρόλος των υδατανθράκων στη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου, ανεξάρτητα από την ταυτόχρονη μείωση του σωματικού βάρους, δεν έχει εκτενώς μελετηθεί.

Μια νέα μελέτη, εξέτασε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η μείωση των υδατανθράκων σε ασθενείς με υπέρβαρο ή παχυσαρκία, στους παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου χωρίς την προϋπόθεση της παράλληλης μείωσης του σωματικού τους βάρους.

Γι’ αυτό το λόγο, κατά τη διάρκεια της μελέτης οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες και ακολούθησαν ισοθερμιδική διατροφή. Δηλαδή, ακολούθησαν μια διατροφή που τους παρείχε τόσες θερμίδες όσες χρειαζόντουσαν ώστε να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος σταθερό (κατά τη διάρκεια της μελέτης).

Πιο αναλυτικά, τα διαιτολόγια σχεδιάστηκαν ώστε να μην επιφέρουν αλλαγή στο σωματικό βάρος και τη μυϊκή μάζα και διαφοροποιήθηκαν μόνο ως προς τη σύστασή τους σε υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα, οι τρείς ομάδες ακολουθούσαν ισοθερμιδική διατροφής με υψηλή, μέτρια και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αντίστοιχα.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η ισοθερμιδική δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να αντιστρέψει άμεσα το Μ.Σ. σε ασθενείς με παχυσαρκία και να βελτιώσει το λιπιδαιμικό προφίλ ανεξάρτητα από την απώλεια κιλών.

Αυτό καταδεικνύει πόσο αποτελεσματικότερη μπορεί να είναι η αντιμετώπιση του Μ.Σ. με μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων που προάγει παράλληλα και τη μείωση του σωματικού βάρους.

Επιλεγμένη πηγή:

JCI Insight – Dietary carbohydrate restriction improves metabolic syndrome independent of weight loss [Internet]. [cited 2019 Jun 26]. Available from: https://insight.jci.org/articles/view/128308