Νέα μελέτη έδειξε πως το λάδι που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα επιδεινώνει τον καρκίνο του εντέρου.

Home/Έρευνες/Νέα μελέτη έδειξε πως το λάδι που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα επιδεινώνει τον καρκίνο του εντέρου.

Νέα μελέτη έδειξε πως το λάδι που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα επιδεινώνει τον καρκίνο του εντέρου.

Το τηγάνισμα με φυτικά έλαια είναι μια δημοφιλής τεχνική μαγειρέματος σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου τα έλαια που χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα καταναλώνονται ευρέως από τον γενικό πληθυσμό. Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνει κατανοητό το πως αυτά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία.

Μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα των μελετών που ερευνούν την επίδραση της κατανάλωσης θερμικά επεξεργασμένων ελαίων, περιορίζονταν στις συνέπειες που έχει η υπερκατανάλωση τηγανητών φαγητών στον υγιή πληθυσμό.

Για πρώτη φορά μελετήθηκε ο πιθανός αντίκτυπος της κατανάλωσης τηγανισμένων φυτικών ελαίων σε ποντίκια με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο «Cancer Prevention Research», έδειξαν πως η κατανάλωση των θερμικά επεξεργασμένων ελαίων προκάλεσαν διπλασιασμό των καρκινικών όγκων του εντέρου, επιδείνωση στη φλεγμονή του εντέρου και αύξηση στην εντερική διαπερατότητα αυξάνοντας τη διέλευση τοξικών προϊόντων στην κυκλοφορία του αίματος.

Είναι σημαντικό, οι άνθρωποι με αυτές τις παθήσεις να λάβουν υπόψη τους τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση τροφίμων που είναι μαγειρεμένα σε τηγανητά φυτικά έλαια, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πιθανό να επηρεάσουν την ‘επιθετικότητα’ της νόσου.

Το λάδι που χρησιμοποιήθηκε στην αντίστοιχη μελέτη είναι το λάδι κανόλα (κραμβέλαιο), του οποίου η χρήση είναι ευρέως διαδεδομένη ειδικά στην Αμερική για το τηγάνισμα των τροφών.

Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, στη μία ομάδα ποντικών δόθηκε διατροφή που περιλάμβανε φρέσκα (ωμά) αλλά και θερμικά επεξεργασμένα έλαια, ώστε να ακολουθεί τα δεδομένα της ανθρώπινης διατροφής. Στην ομάδα ελέγχου η διατροφή περιλάμβανε αποκλειστικά την κατανάλωση φρέσκου λαδιού.

Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι στην πρώτη ομάδα του πειράματος το μέγεθος των καρκινικών όγκων διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Συμπερασματικά, είναι σημαντικό τα άτομα με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (νόσο Crohn ή ελκώδη κολίτιδα) ή με ιστορικό καρκίνου του εντέρου να αποφεύγουν την κατανάλωση τηγανητών γευμάτων ή τροφών.

Επιλεγμένη πηγή:

Zhang J, Chen X, Yang R, Ma Q, Qi W, Sanidad KZ, et al. Thermally processed oil exaggerates colonic inflammation and colitis-associated colon tumorigenesis in mice. Cancer Prev Res. 2019 Jan 1;canprevres.0226.2019.